Skatteverket: Behövs lagändring för att jaga terrorpengar

1:44 min

I riktade skatteutredningar mot personer med kopplingar till terrornätverk har Skatteverket dragit in fyra miljoner extra till statskassan, bara sedan i höstas. Men det behövs lagändringar för att komma ännu längre, säger Skatteverkets nationella samordnare Pia Bergman.

– Det krävs att myndigheter får tala med varandra, dela information, när vi jagar det vi kallar "buset", säger Pia Bergman.

Det är sekretesslättnader mellan myndigheter som Pia Bergman vill ha, för att lättare kunna upptäcka om exempelvis välfärdspengar betalas ut felaktigt. Och i värsta fall slussas vidare till grov brottslighet som terrorism.

Det går inte att säga precis hur mycket pengar från Sverige som går till terrorism, men Finansinspektionen har tidigare uppskattat det till en eller några miljoner per år.

Redan i höstas började Skatteverket prioritera utredningar av personer som har kopplingar till terrornätverk, efter att Säkerhetspolisen tipsat om personer. Något som Dagens Nyheter har rapporterat om.

Sen dess har Skatteverket avslutat 16 sådana utredningar. Av de har 12 lett till extra beskattning.

– Det visar att det här är personer som Skatteverket verkligen ska hålla koll på, säger Pia Bergman.

Att faktiskt döma någon för terrorfinansiering är svårare. Den senaste domen är över tio år gammal. Det handlar mycket om att det är svårt att bevisa hur pengarna har använts, säger Agnetha Hilding Qvarnström som är chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

– Problemet är att oroshärdar i världen sällan har fungerande banksystem så det är svårt att följa pengarna.

Men den bevisbördan slipper Skatteverket. Det är nämligen den skatteskyldiga personen själv som måste bevisa att pengarna är så kallat "vita".

– Och det är klart, Skatteverket kanske inte kan visa vad pengarna går till men vi kan plocka pengarna så att de i alla fall inte går till något de inte ska. Det är ett steg i rätt riktning, säger hon.

Tillsammans med andra åtgärder tror Pia Bergman att det kan hämma terrorism.

– Det blir lite svårare, lite jobbigare och lite dyrare, säger hon.