Han stöder Soldiers of Odin: "Det är ett bra initiativ"

1:40 min

Medborgargardet Soldiers of Odin sprider sig nu över länet efter lördagens nattvandring i Gävle. P4 Gävleborg har mött en av sympatisörerna av gruppen, som har högerextrema kopplingar.

Soldiers of Odin planerar fler vandringar i länet efter lördagens nattvandring i Gävle, och stödet på sociala medier har ökat kraftigt i Gävleborg.

– Jag tycker att det är ett bra initiativ att försöka skapa trygghet i samhället, när de var ute och vandrade hade polisen satt in extra folk som var ute och fotpatrullera och då kan man ju räkna ut ganska lätt att det blir resultat, säger sympatisören Karl-Johan i Gästrikland.

Gävleborgsenklaven startade i början av mars och har omkring 360 medlemmar på sin Facebooksida, som växt med en tredjedel sedan helgens nattvandring, då ett tiotal medlemmar vandrade på Gävles gator.

Supportrarna finns framförallt i Gästrikland men gruppen har sympatisörer i alla delar av länet. De är exempelvis sjuksköterskor, småföretagare och verkstadsarbetare. En medlem är deltidsbrandman.

Gruppen säger sig inte tolerera våld, rasism eller nazism. Trots det har gruppen sina rötter i just det, säger Daniel Norlander, huvudsekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

– Vi vet ju att de som är delaktiga är många med ganska tydliga kopplingar till högerextrema, till vit-makt-miljön i Sverige. Grundaren är en ökänd nazist från Finland och vi har sett att en hel del av dem är dömda för den här typen av brott sedan tidigare. 

Men att gruppen har nazistiska kopplingar, och att flera av medlemmarna är dömda för brott, tycker supportern Karl-Johan inte spelar någon större roll.

– Det känns ganska irrelevant för mig. Oavsett om det hade varit extremvänstern eller extremhögern som hade tagit initiativ till att göra samhället tryggare så hade jag ju stöttat det. Det är ingen politisk organisation så det är inte deras åsikter som är viktiga utan det är det de gör som är det viktiga.

Och Karl-Johan ser inte allvarligt på brottsligheten inom gruppen.

– De har ju suttit av sina straff. Sedan, jag menar, har man slagit någon på käften på fyllan alltså, det är inte hela världen.

Karl-Johan heter egentligen något annat.