Kvarnsvedens tränare: Det känns som utpressning

7:20 min

Idag onsdag tar fotbollsförbundet beslut om Kvarnsvedens IK:s hemmaarena får dispens eller inte. Beslutet blir avgörande i frågan var laget ska spela sin första säsong i damallsvenskan - på hemmaplan som de själva önskar, eller på Domnarvsvallen som kommunen vill.

Striden om var Kvarnsveden får spela sina hemmamatcher i allsvenskan har blivit en infekterad fråga- och en riksnyhet.

Idag när upptaktsträffen för allsvenskan hölls så handlade rapporterna därifrån inte bara om vilket lag som tippas vinna serien utan också om just Kvarnsveden och klubbens bråk med kommunen.

Klubben vill spela på sin egen hemmaarena Ljungbergsplanen, men kommunen beviljar inte bygglov för nya läktare där- trots att Kvarnsveden själva har sagt att de gärna betalar hela kalaset själva.

Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren menar att kommunen utövar utpressning mot Kvarnsvedens IK.

– Att dealen vi kom överrens om inte gäller såvida de inte får köpa vår inomhushall, det känns som en utpressningssituation när priset de ger dessutom är långt under marknadsvärdet, säger Björkgren.

Leif Lindström, vänsterpartistiskt kommunalråd, bedriver ni utpressning?

– Vi har lagt ett bud på hallen och vi har också lovat att ordna belysning och läktare under de premisser som kommunledningen har kommit fram till i samarbete med de politiska partierna, det här är vattentätt, säger Lindström.

Jonas Björkgren menar att budet som har lagts är ett skambud.

– Du får ju inte köpa en ny bil för 100 000 kronor när säljaren ska ha 300 000. Det måste vara ett marknadsmässigt bud, säger Björkgren.

Kvarnsveden har hoppats på att få spela på sin hemmaarena, är villiga att betala allting själva och har ställt in sig på att det blir på hemmaarenan- varför kan de inte bara få som de vill?

– Det blir sällan som alla vill när två parter ska komma överrens. Vi har lagt ett bud utifrån de premisser vi har. Vi har tagit över Domnarvsvallen, ishallen och Tunet. Om kommunen ska ha en långsiktig fastighetsförvaltning med allt vad det innebär så bör vi också förvalta Kvarnsvedens idrottsplats, säger Leif Lindström.

Men om långsiktighet är viktigt, varför gav ni Kvarnsveden de här nyheterna i sista minuten?

– Vi hade också hoppats att fotbollförbundet skulle ge dispens under första året i allsvenskan, ingen skulle vara lyckligare än jag, säger Leif Lindström.

Imorgon tar fotbollförbundet beslutet om dispens eller inte.

– Vi får hålla tummarna men det som känns sådär är att vi kanske blir förvisade till en arena som egentligen har större krav på sig än vår egen plan har, men den har en dispensunderskrift från kommunen, säger Jonas Björklund.