Ingenjörsstudenter ska lösa vikariebrist i matte

1:55 min

En rekryteringskampanj har idag inletts på Luleås tekniska universitet, som ett led i att bota bristen på lärarvikarier i Luleå kommun, huvudsakligen inom matematik och no-ämnena.

Över 60 studenter på Luleås tekniska universitet har under tisdagen anmält intresse för att gå in och vikariera som lärarvikarier inom den kommunala grundskolan och gymnasiet i Luleå.

Åttondeklassarna Sandra Edin och hennes klasskompisar Moa Antonsson, Frida Andersson och Savanna Johansson på Stadsöskolan i Gammelstad har märkt av bristen av vikarie.

–Man hamnar efter jättemycket och så får man ha typ jättemycket prov. Prov på prov.

–Å så hänger man inte mer ett skit.

–Och så är det olika lärare hela tiden.

De fyra åttondeklassarna Moa, Frida, Savanna och Sandra på Stadsöskolan i Luleå tycker verkligen att de har blivit lidande av när lärarvikarier saknas eller de flera gånger fått byta vikarier. Det här eftersom deras egen matte- och no-lärare varit borta en längre tid. Och eleverna säger att de är oroliga för de just här viktiga ämnena.

Till 3 av 10 lektioner där det behövs vikarier i Luleå kommun lyckas kommunen för närvarande inte få tag i vikarier, uppger Linda Stridsman, verksamhetschef för F-6 inom Luleå kommun.

Och bilden är snarlik i de flesta kommuner - runt om i landet och länet.

Idén att låta framför allt ingenjörsstudenter extraknäcka under studierna och gå in och ta de svårrekryterade passen i matte och naturvetenskap som kemi, biologi och fysik drar igång här under våren Luleå kommuns skolor.

Och det handlar verkligen om att "testa" för de som är intresserade. För några givna pedagoger är det ju inte säkert att ingenjörsstudenterna är, trots avancerade ämneskunskaper. Det konstaterar lärarvikarien, ingenjören och IT-företagaren Mikael Sundström, den som lanserade idén och tog kontakt med sina teknologkåren på Luleås tekniska universitet.

–Nä, det är inte självklart. Men ju fler som får möjlighet att prova på, desto fler kommer kanske upptäcka att de är ganska bra på det här. Och det är faktiskt mycket roligare än vad de trodde. Jag kan säga för egen del att det är fantastiskt roligt att vara i skolorna, för det är någonting annat än vad jag gör i vanliga fall.