Byggstrejken trappas upp

Byggstrejken har brutit ut och arbetsgivarsidan svarar med flera lockoutvarsel som sammantaget omfattar uppåt 12 000 personer.

På Gotland har två byggen tagits ut i strejken. Dels byggandet av bostäder i före detta äldreboendet Göransgården i Visby, och dels vid bygget av nya Wisbygymnasiet även det i Visby.

Fackförbundet Byggnads har råd med en långvarig konflikt - i strejkkassan finns en bra bit över en miljard kronor.

Konflikten trappades upp på tisdagen när arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, svarade med lockout - dels en spegellockout och dels två så kallade konsekvenslockouter. De träder i kraft den 22 respektive den 26 april.

Berörda är de företag, ett 60-tal, som Byggnads tagit ut i strejk plus underleverantörer till dem, uppger SVT Nyheter. Sammanlagt omfattas mellan 9 700 OCH 12 000 byggnadsarbetare, uppger Mats Åkerlind, förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier.

-Syftet med lockouten är att skydda våra medlemsföretag, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, på en presskonferens där han också kallar Byggnads strejk den "största genom tiderna".

Kan bli långvarigt

Byggarbetaren Johan Tolinsson hoppas att strejken blir kortvarig:

-Men jag tror tyvärr att den kan göra det, de verkar stå långt ifrån varandra, säger Tolinsson som på tisdagen var posterad som strejkvakt utanför ett bygge i centrala Stockholm, ett stenkast från centralstationen.

Även om konflikten mellan Byggnads och arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier blir segdragen så lär inte fackets strejkkassa ta slut. Enligt den senaste årsredovisningen, den för 2014, fanns drygt 1,6 miljarder kronor i konfliktfonden vid årets utgång.

De som har tagits ut i strejken får en skattefri ersättning från facket om 950 kronor per dag den första veckan, därefter 1 050 kronor per dag. Det betyder att strejkkassan skulle räcka i flera månader, även om antalet strejkande och lockoutade blir många gånger fler framöver.

Medlarna i byggkonflikten försökte in i det sista få parterna att enas. Men på måndagskvällen sade Byggnads nej till ett medlarbud som lönemässigt motsvarade det som facken inom industrin och handeln har fått, och på tisdagsmorgonen gick 1 650 medlemmar ut i strejk.

Facket pressat

Enligt Anders Kjellberg, professor vid Lunds universitet och expert på svenska fackföreningar, är Byggnads pressat att nå goda resultat efter de senaste årens medlemsras. Organisationsgraden inom byggbranschen har fallit från 81 procent 2006 till omkring 65 procent i dag.

-Det kan bidra till att skärpa kraven, facket måste kunna visa resultat för medlemmarna som betalar ganska höga avgifter, säger Kjellberg.

Det skriver TT.

Fackförbundet Byggnads har varslat om strejk för totalt 2 600 medlemmar anställda vid ett 60-tal företag. 1 650 av dessa gick ut i strejk på tisdagsmorgonen.

Enligt fackets motpart i förhandlingarna, Sveriges Byggindustrier (BI), påverkas sammanlagt 9 700 medarbetare och 525 arbetsplatser av strejken, direkt och indirekt.

BI räknar med att strejken kommer att kosta mellan 100 och 200 miljoner kronor per dag.

Parterna i industrin tecknade i månadsskiftet ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Handelns parter följde efter med ett avtal som ger lägst 590 kronor mer i månaden.

Flera fack i byggbranschen, däribland Byggnads, i en konstellation som kallas 6F har varslat om strejk för sina krav som i mångt och mycket handlar om ackordsystemet. 6F vill ha högre löneökningar än industrin. I fredags gick Målareförbundet ut i strejk.

Svenskt Näringsliv och LO har rekommenderat de parter på arbetsmarknaden som har kvar att träffa avtal att betrakta industriavtalet som normerande.