Flyktingkrisen eldar på infekterad namnstrid mellan Grekland och Makedonien

2:11 min

Det spända läget vid Greklands gräns till Makedonien där över 11 000 flyktingar och migranter är strandsatta har återigen väckt liv i en över 20 år gammal diplomatisk konflikt mellan länderna. 

Från grekisk sida har man reagerat starkt mot hur makedonsk polis i helgen använde tårgas mot flyktingarna och i går sa Greklands president att ett land som beter sig på det viset inte hör hemma i EU.

I Grekland är det korrekta namnet på grannlandet Makedonien "Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien", på engelska förkortat FYROM.

Grekland hävdar ensamrätt till namnet Makedonien – en geografisk region i norra Grekland.

Namnbråket har pågått i över 20 år och nu har relationen mellan länderna satts på nya prov sedan Makedonien förra månaden stängde sin gräns för flyktingar och migranter.

Sedan dess är över 11 000 fast under mycket dåliga förhållanden i ett tältläger på den grekiska sidan av gränsen.

I söndags svarade makedonsk polis med tårgas när flera hundra flyktingar och migranter försökte storma taggtrådsstängslet vid gränsen.

Enligt Läkare utan gränser sköts också gummikulor och mellan två och trehundra skadades, däribland flera barn.

– Länder som beter sig oacceptabelt när det gäller mänsklighet, som FYROM:s agerande mot flyktingarna i söndags, har vare sig en plats i den Europeiska unionen eller i Nato, sa Greklands president Prokopis Pavlopoulos i går och den grekiske premiärministern Alexis Tsipras kallade Makedoniens agerande för "skamligt".

Från Aten sändes två diplomatiska protester till Makedoniens huvudstad Skopje, men från makedonsk sida anklagade man i stället grekisk polis för att ha stått handfallna när bråket startade och man säger också att 23 makedonska polismän skadades när flyktingar och migranter kastade sten mot dem.

Irritationen mellan länderna är lättväckt inte minst eftersom Grekland till följd av namnkonflikten lagt in sitt veto både mot makedonskt EU- och NATO-medlemskap.

Hur känslig namnfrågan blev för grekisk tydlig när Greklands migrationsminister i en tv-intervju tidigare i år av misstag sa Makedonien, istället för FYROM, och genast höjdes krav på hans avgång.

Vasilis Gounaris som är historieprofessor vid Aristotelesuniversitetet i Thessaloniki ser ingen lösning på namnkonflikten och menar att båda länderna använder frågan som ett sätt att vinna politiska poäng.

– Grekland skulle hellre acceptera en halv miljon flyktingar än att ge dem rätten till namnet Makedonien, säger han.