Tjänstemän oroliga inför regionbildning

1:30 min

Ett 20-tal tjänstemän på länsstyrelsen kan komma att få byta arbetsgivare när Norrbotten blir egen region vid årsskiftet – något som regeringen kommer att besluta om i morgon.

Stig Vikberg, ordförande för facket ST vid länsstyrelsen:

– Ja, jag tänker att det är flera medarbetare som känner en stor oro inför det som kommer att ske, men vi vet ännu inte i dag vad det innebär direkt för oss här på myndigheten.

Nej, mycket är oklart än så länge, men ett 20-tal av de 70 tjänstemän som arbetar med utvecklingsfrågor vid länsstyrelsen kan komma att få Region Norrbotten som arbetsgivare från och med nästa år.

Om det i så fall innebär löneförändringar eller ändrade arbetsvillkor är inte klart.

– Det vet vi inte i dagsläget, det är ju centrala förhandlingar som träder in då i ett första skede då själva övergångsförhandlingarna går i gång så det är svårt att säga i dagsläget vad det innebär.

Vad är då Region Norrbotten? I princip är det samma sak som dagens landsting, med skillnaden att regionen, alltså landstingspolitikerna, också får ansvaret för en del av utvecklingsfrågorna i länet, ett ansvar som i dag ligger hos länsstyrelsen.

Landstingspolitikerna får därmed makten över de nästan 140 miljoner kronor per år som staten satsar på regional utveckling i Norrbotten, pengar som länsstyrelsen i dag fördelar till projekt- och företagsstöd.

Facket ST har ett drygt 70-tal medlemmar vid länsstyrelsen och Stig Vikberg säger att facket kommer att börja agera när beslutet om region Norrbotten är klart.