Hon svarar när världen ringer

4:44 min

Ingrid Whitelock är en av många svenskar som anslutit sig till Svenska Turistföreningens kampanj ”The swedish number” där slumpvalda svenskar svarar på samtal från utlandet.

Fler än 10 000 har laddat ner applikationen och registrerat sig till kampanjen. Nyhetsinslag har gjorts, artiklar har skrivits och det har talats om det flitigt. Det är givetvis Svenska Turistföreningens kampanj ”The swedish number” det handlar om.

Kampanjen går ut på att svenskar ansluter sig till en applikation. Sen ringar invånare från utlandet till ett nummer och en slumpmässigt utvald svensk svarar i andra änden.

En av dem som anslutit sig till kampanjen är Ingrid Whitelock från Jönköping och hon har hittills fått ungefär 35 samtal från alla håll och kanter i världen.

– Det var en helt briljant kampanj, och vem vill inte prata med hela världen? Så jag kände mig frestad direkt, säger Ingrid.

De flesta av samtalen blir väldigt och kommer från andra sidan Atlanten, närmare bestämt USA, berättar Ingrid. Men det märkligaste samtalet var inte från staterna, utan från en helt annan del av världen.

Det var från en kille i Indien som frågade hur jag skulle betygsätta Bollywood-filmer som vi har här i Sverige. Jag fick förklara att vi inte har så många Bollywood-filmer här, vilket han tyckte var väldigt konstigt.

Hittills har ungefär 50 000 samtal kommit in via applikationen, och de allra flesta kommer från USA. Och enligt Ingrid Whitelock är den vanligaste frågan från amerikaner en aning konstig.

– Den vanligaste frågan är hur mycket jag lider av att bo i en socialistisk stat. Mitt svar på det är att det inte alls är som ni tror. Sen ställer de frågor om utbildning, och de tror inte på att vi har fri skolgång och gratis sjukvård. ”Men då måste ni betala väldigt mycket i skatt”, säger de. Jag har läst på lite om det för att kunna svara på frågorna, och jag säger till dem att vi inte betalar så mycket mer än vad de gör.

Samtidigt som Ingrid fått ta emot en del märkliga frågor från andra sidan Atlanten så passar hon på att hylla amerikaner för deras sätt att vara.

De är väldigt bra på att konversera. I går kväll satt jag i två timmar och pratade med en tjej som heter Tammi från Florida och hon var väldigt rolig. Det började med att hon berättade att hon blivit miljonär och att hon gått i pension.

Alla samtal kommer däremot inte från länder som ligger flera hundra mil från Sverige, och det mest obehagliga som Ingrid fått ta emot kommer faktiskt från ett av grannländerna.

– Det mest obehagliga samtal som jag haft var från Norge. Då ringde en man och pratade engelska med en kraftig brytning, och han tjatade om att jag skulle gissa var han kom ifrån och hur gammal han var. Till sist sa jag att jag trodde att han kom från Gnesta, berättar Ingrid.

Hör hela intervjun med Ingrid och få svar på vem hon gett ut sitt privata nummer till och hur hon gjort reklam för Jönköping som stad.