Lag om amnesti för oppositionella stoppas i Venezuela

1:19 min

Högsta domstolen i Venezuela har bestämt sig för att upphäva en lag om amnesti till oppositionella politiker. Detta efter att president Nicolas Maduro lagt in sitt veto.

Nationalförsamlingen, som kontrolleras av oppositionen, röstade nyligen igenom lagen vars syfte är att frige oppositionella politiker som fängslats.

– Det här är ett försök från kuppmakarnas sida att förlåta sig själva. Det är en kriminell lag, därför har jag bett högsta domstolen ogiltigförklara den, sa Venezuelas president Nicolas Maduro i torsdags, under ett tal till regeringsanhängare.

Och igår kväll kom så beslutet: högsta domstolen upphäver amnestilagen och ogiltigförklarar därmed nationalförsamlingens beslut att frige de oppositionella politiker som sitter fängslade.

Bland de mer kända namnen finns oppositionsledaren Leopoldo Lopez, som greps 2014 och anklagades för att ha uppmanat till våldsamheter under gatuprotesterna samma år. Han dömdes senare till 13 års fängelse, i en rättsprocess som av många anses politiskt motiverad.

Caracas före detta borgmästare Antonio Ledezma och borgmästaren för oppositionsfästet San Cristóbal sitter i husarrest.

Oppositionen vann stort i parlamentsvalet i december förra året, och ett av vallöftena var att frige de fängslade politikerna.

Nu väntas kongressen försöka få Nicolas Maduro avsatt genom att rikta en misstroendeförklaring mot hans regering.