Mark Isitt: Vara vill vara något mer

13 min

När Mark Isitt dyker upp i Vara stöter han inte bara på ett galet blått stationshus. Han möter också en park som ska förvandlas till en prinsesstårta, ett plåtspektakel och en rödmosig violinist i basker som helt vänt orten ryggen. 

Det finns de Varabor som anser att stationshuset blåa renovering är fasansfull. Att stationshuset förstörts och att det i stället skulle renoverats varsamt.

Mark Isitt håller inte med. Det där stationshuset var ändå redan förstört. Vid 1900-talets början var det ett hus med tinnar och torn och en enorm snickarglädje men sen förvandlades den till en trist putsad kåk.

Så varför inte doppa den i en färgpyts med blå färg, konstaterar Mark Isitt och slår samtidigt fast att det ändå kan vara riskabelt att ha en så galen station.

Håller Vara för förväntningarna

– Man får enormt höga förväntningar, håller orten för dom, frågar han sig. 

Och Mark Isitt hittar minsann ytterligare några riktigt fina pärlor i Vara. Parkskolan som tronar i epicentrum och ett plåtspektakel mitt i stan.

– Fräckt, säger han om Vara Sparköp.

Mark Isitt konstaterar att Vara vill vara något mer. Och kommunen är faktiskt den ledande kulturkommunen i Skaraborg. Här lägger man mycket pengar på kultur och just därför tycker Mark att det är ofattbart att konserthuset ligger där det ligger.

– Dessutom vänder det baksidan mot stan, med soptunnor, cykelparkering och rökruta för personalen, säger Mark Isitt och suckar.