Linköping

Polisman tar tjänstledigt för att arbeta brottsförebyggande

1:38 min

Polisen Mustafa Panshiri från Linköping har blivit rikskänd för sitt arbete med afghanska ensamkommande barn och ungdomar, men för att fortsätta sitt arbete måste han nu ta tjänstledigt.

Mustafa Panshiri åker runt och träffar ungdomar på boenden och pratar om lagar och regler och polisens arbete. 

Polisen anser att han gör ett viktigt jobb men trots det får han inte åka till boenden runt om i landet som behöver hans insatser. Därför tvingas han att ta tjänstledigt för att fortsätta med att träffa de afghanska ungdomarna.

– De här killarna är som mest nyfikna och som mest mottagliga för information när de precis har kommit till landet och vi måste möta dom tidigt och ge rätt information säger Mustafa Panshiri.

Han är en av de fåtal poliser i Sverige som talar Dari och kan därför kommunicera med de afghanska ensamkommande barnen och ungdomarna på deras eget språk. Efter mediernas uppmärksamhet kring hans arbete med de ensamkommande barn och ungdomarna är han nu efterfrågad i många kommuner runt om landet.

Polisledningen i Linköping beskriver hans jobb som viktig insats i polisens brottsförebyggande arbete. Men de är inte säkra på att det är just polisen som ska göra jobbet. Mustafa Panshiri själv är däremot mycket säker på saken.

- För mig är det ett klockrent polisarbete, det är brottsförebyggande och skapar en relation och etablerar ett förtroende med ungdomarna.

Hans insatser behövs nu och han kan inte vänta med att polisen ska ta fram en strategi för hur vem som ska göra jobbet säger han. Därför väljer han att ta tjänstledigt från polisjobbet och satsar istället på att möta de ensamkommande afghanska ungdomarna.