Brist på register ger osäker bröstcancervård

1:53 min

Bröstcancer som sprider sig till andra delar av kroppen drabbar varje år 1 500 kvinnor i Sverige. I en ny rapport från Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation verkar Västra Götaland ligga i framkant med behandlingen.

Men vilken vård man får beror på var man bor i landet, menar Maria Areskoug som själv fick diagnosen spridd bröstcancer för fem år sen.

– Det var först när jag röntgades som man upptäckte att det hade spridit sig, men det gjorde dom bara för att jag ville ingå i en studie. Den här kontrollen gör man inte i Göteborg i dagsläget.

5500 kvinnor lever idag med spridd bröstcancer, alltså när cancern spridit sig till andra delar i kroppen. Men hur många som drabbas i Västra Götalands län och Göteborg är oklart då det i dagsläget inte finns ett register över vilka kvinnor som drabbats. Den enda jämförelsen man kan göra idag är vilka läkemedel som regionerna använder för att bromsa den kroniska sjukdomen.

I en rapport från Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, verkar Göteborg ligga i topp med att använda nya läkemedel till patientgruppen. Henrik Lindman som är docent och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala har varit delaktig i rapporten.

– Göteborg sköter sig riktigt bra måste jag säga, medan norra och södra Sverige ligger efter i att använda nya läkemedel.

Trots att Västra Götaland verkar ligga i topp behövs bättre koll på vilka behandlingar som fungerar nationellt, något som ett register skulle bidra till, menar Barbro Linderholm är docent och överläkare på onkologiska avdelningen på Sahlgrenska.

– Vi har klara linjer när det kommer till behandling av primär bröstcancer. Då kan man tycka att det är rätt illa att vi ger behandling lite grann på känsla och inte har mer fakta på bordet. Det känns inte särskilt professionellt år 2016.