Svenska kronan kan vara på väg att stärkas

1:19 min

Ny siffror från Statistiska centralbyrån idag visar att inflationen i Sverige var överraskande hög i mars. Konsumentpriserna hade det senaste året stigit med 0,8 procent och det var högre än vad både marknaden och Riksbanken hade förväntat sig.

Det här fick till följd att aktörerna på valutamarknaden handlade upp värdet på den svenska kronan, framför allt mot euron. Enligt Carl Hammer, chefsstrateg på banken SEB, går det att tolka som att en omvärdering av Riksbankens penningpolitik är på gång.

– Det visar att aktörer vill positionera sig inför ett slut på penningpolitiska lättnader. Såna signaler har vi fått från Riksbanken sista månaden. Man kanske börjar svänga runt lite grann i sin prioritering, säger Carl Hammer.

En undersökning som SEB har gjort bland större företag och institutioner som AP-fonder, visar en tydlig omsvängning den senaste tiden om vilken politik man tror att Riksbanken ska bedriva framöver.

Riksbanken har ju agerat väldigt kraftfullt med räntesänkningar och obligationsköp för att hålla den svenska kronan svag, något som brukar bidra till att få fart på inflationen.

Med tanke på Sveriges starka ekonomi så har den svenska kronan länge ansetts vara undervärderad, men hållits på en konstlat låg nivå av Riksbanken. Men nya signaler från delar av riksbanksdirektionen gör att Carl Hammer på SEB tror att kronan ska stärkas rejält mot euron under året, vilket alltså betyder att euron blir billigare.

– Vår bedömning är ner mot nio vid halvårsskiftet och en bit under i slutet av året.