Politiker börjar ta resistenshotet på allvar

1:40 min

Bakterier har börjat utveckla resistens mot antibiotikan kolistin, som beskrivs som ett sista halmstrå vid svåra infektioner. Nu samlas världens ledare för att diskutera det globala resistenshotet.

I helgen träffas ministrar från Asien på ett WHO-möte i Tokyo för att komma överens hur man ska stoppa bakterier från att bli resistenta mot alla antibiotikasorter som finns.

– Det är uppenbart att den politiska aktiviteten kring den här frågan och förståelsen för antibiotikaresistens har ökat väsentligt det senaste året och det här är ju ett tecken på det, anser professor Otto Cars vid Uppsala universitet.

Japan kommer att driva resistensfrågan även på G7-mötet senare i vår. Därefter ska det globala hotet diskuteras i september i FN:s generalförsamling.

Professor Otto Cars, som har grundat det internationella nätverket React, mot antibiotikaresistens deltar som expert i Tokyo. Dit kommer också ministrar från exempelvis Indien och Kina, som har akuta resistensproblem.

Kina konsumerar hälften av all världens antibiotika som används lika mycket till djur som människor. Den kinesiska gris- och kycklingindustrin använder tonvis för att påskynda tillväxten av djuren.

Därifrån sprids nu snabbt resistens mot antibiotikasorten kolistin, som beskrivs som ett sista halmstrå för patienter med multiresistenta bakterieinfektioner där inget annat hjälper.

– Det måste bli ett stopp för kolistinmatade slaktdjur, tycker doktor Yang Wang på Kinas lantbruksuniversitet i Peking och en av forskarna som slog larm i höstas.

Forskare har tidigare upptäckt att resistensgenen sitter på en så kallad plasmid som lätt kan överföras från en bakteriesort till en annan. Den här resistensspridningen har upptäckts i 20 länder, däribland Sverige.

Professor Zhu Baoli vid Kinesiska vetenskapsakademin konstaterar att ännu har inga totalresistenta superbakterier uppstått, men risken finns. Därför måste olika antibiotikasorter användas för sjuka djur och människor framöver anser han.