Merkel kommenterade satirbråk med Turkiet

1:34 min

Förbundskansler Merkel kommenterade idag för första gången satirbråket med Turkiet, som håller på att få storpolitiska dimensioner.

Efter kritik mot att hon inte tydligt tagit ställning för en tysk komikers yttrandefrihet, betonade hon i sitt uttalande vikten av grundläggande fri-och rättigheter.

– Våra grundlagsfästa rättigheter som åsiktsfrihet och yttrandefrihet gäller, oavsett vilka politiska problem vi diskuterar med varandra, sa förbundskanslern med hänvisning till flyktingfrågan som dominerat relationen mellan Turkiet och Tyskland.

Åtminstone fram till dess att några tyska komiker retade upp den turkiske presidenten med sina satiriska skildringar av hans auktoritära maktutövning. Så som misshagliga personer i Turkiet ställs inför rätta, kräver Erdogan nu att samma sak sker i Tyskland med tv-komikern Jan Böhmermann.

Turkiets begäran måste enligt tysk lag avgöras av regeringen eftersom det rör ett utländskt statsöverhuvud. Det prövas nu ytterst noggrant förklarade Merkel och ett besked väntas inom de närmaste dagarna.

Möjligtvis kan hennes uttalande idag mildra kritiken på hemmaplan. Här går debattens vågor höga om att Merkel inte tidigare tagit tydlig ställning för det fria ordet och att hon skulle låta sig kuvas av Erdogan som hon är beroende av för att lösa flyktingfrågan.

Men president Erdogan tycks inte ha låtit sig övertygas om värdet av de grundläggande rättigheterna utan har nu också som privatperson stämt Böhmermann inför domstolen i Mainz där satirprogrammet produceras.
Böhmermann själv har dragit sig undan och ställer in veckans avsnitt av satir-programmet Neo Royale som skulle ha sänts i morgon.