Paul Ryan vill inte bli republikanernas presidenkandidat

1:28 min

Paul Ryan som är talman i det amerikanska representanthuset sa idag att han inte tänker ställa upp som presidentkandidat när republikanerna håller konvent i sommar.

Ryan har nämnts som ett hett alternativ om inte någon av de tre nuvarande kandidaterna får en majoritet av konventet bakom sig - men nu säger han alltså definitivt nej.

– Jag vill inte och jag kommer inte att acceptera att bli republikanernas presidentkandidat, sa Paul Ryan.

Många har tyckt att Ryan på senare tid verkat ha hållit en extra hög profil. Misstanken har uppkommit att han tänkt sig att segla in som en räddande ängel på republikanernas konvent i sommar och utses till presidentkandidat.

Bakgrunden är förstås att som det nu ser ut är det väldigt osäkert om någon av de tre nuvarande kandidaterna kommer att ha säkrat en majoritet av delegaterna, även om det är möjligt för Donald Trump.

Om ingen av dem har egen majoritet blir det fritt fram för konventet att välja någon annan. Paul Ryan, som är den främsta representanten för republikanerna just nu, har då setts som en stark samlande kraft som skulle kunna utmana demokraternas kandidat i höst; i valet 2012 var han vicepresidentkandidat.

Men Ryan själv säger nu alltså att det måste vara någon av de tre - Trump, Ted Cruze och John Kasich - som blir presidentkandidat. Det finns dock ett frågetecken med Paul Ryans besked idag. Innan han blev talman i höstas sa han ett lika kategoriskt nej till det, men sen ändrade han sig, så spekulationerna kommer kanske fortsätta.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sverigesradio.se