SJUHÄRAD

IS-anhängare i Sjuhärad kartlagda

1:23 min

Polisen har lyckats kartlägga mellan 80 och 100 våldsbejakande extremister i Sjuhäradskommunerna. En stor del av dem sympatiserar med terrororganisationen IS, men enligt polisen tar det sig uttryck på många olika sätt.

– Från det högsta som är att man åkt ner till Syrien för att strida med Daesh till att man uttrycker att det är okej att utföra terrorhandlingar för att den islamiska staten ska kunna uppstå. Det är en väldigt fallande skala till en ganska låg del egentligen, säger polisområdeschefen i Borås, Tomas Jansson, till P4 Sjuhärad.

Två poliser i Borås jobbar heltid sedan ett halvår tillbaka med att motverka våldsbejakande extremism och stoppa rekryteringen till IS. Polisens kartläggning visar att de flesta upptäckta IS-sympatisörerna är bosatta i Borås. Ett fåtal bor i andra kommuner i Sjuhärad. Hur stor andel av de kartlagda extremisterna som är IS-sympatisörer vill polisen inte gå ut med.

Kartläggningen har Boråspolisen gjort genom tips från skolor, samtal med oroliga föräldrar och även genom att samverka med Säpo. 

Ett tiotal boråsare har enligt siffror från Säpo lämnat staden för att slåss för Islamiska staten i Syrien. Men det är oklart hur stor andel av de kartlagda IS-sympatisörerna som verkligen är på väg att bli IS-krigare. 

Hur oroliga behöver vi vara?

– Konkret orolig behöver man inte vara, säger Tomas Jansson. Samtidigt måste vi vara uppmärksamma. det finns en risk att man fjärmar sig helt och hållet från samhället, och de människor som återvänder efter att ha stridit mår ofta inte bra. Det är viktigt att samhället vet om och förstår hur vi kan ta hand om de här människorna och jobba med de här frågorna.

Borås kommun håller på att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Den ska inom kort behandlas i kommunstyrelsen.