Örkelljunga

Brandman svårt skadad efter lastbilsolycka

2:02 min

Två lastbilar har kolliderat på E4 nära Örkelljunga. Fem personer har förts till Helsingborgs sjukhus. En brandman vårdas för livshotande skador. Vägen öppnade inte igen förrän tidigt på onsdagsmorgonen.

Larmet om olyckan kom strax efter halv sex på tisdagskvällen. De båda lastbilarna hade kolliderat vid avfarten till Låghult och en av dem gick igenom mitträcket och in på fel körbana där den välte.

– Ena lastbilschauffören har kastats ur bilen, säger André Bengtsson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten. 

Totalt fem personer har förts till Helsingborgs sjukhus. En av dem är den 45-årige lastbilschauffören som skadats allvarligt. Han misstänkts för rattfylleri. 

En brandman vårdas för livshotande skador och tre andra brandmän är lindrigt skadade. Tidigare uppgifter från Region Skåne gjorde gällande att det var lastbilschauffören som var livshotande skadad, men de uppgifterna har ändrats.

Enligt uppgift från räddningstjänsten ska de fyra brandmännen ha skadats när en vajer från mitträcket brast i samband med räddningsarbetet.

– Man har lossat på vajern och då har den träffat brandmännen på något vis, säger André Bengtsson. 

Tre av brandmännen ska ha klarat sig undan med mindre blessyrer. Ett 20-tal brandmän larmades till olycksplatsen.

– Men åtminstone fem, sex av dem skickades dit för att lösa av de kollegor som behövde kamratstöd, säger André Bengtsson. 

E4 är avstängd i båda riktningar mellan trafikplatserna Örkelljunga och Fagerhult. Trafikverket hade strax före midnatt ingen prognos för när trafiken kan flyta som vanligt igen.