Boeing vill sälja flygplan till Iran

1:24 min

Den amerikanske flyggiganten Boeing har inlett samtal i Teheran om försäljning av passagerarflygplan.

Boeings europeiska konkurrent Airbus tecknade redan i januari ett preliminärt avtal med Iran om att sälja drygt 100 flygplan till dem med ett totalt värde av mer än 200 miljarder svenska kronor.

Boeing och andra amerikanska företag har varit långsammare i starten, främst för att USA har egna sanktioner som riktar sig mot Iran och som fortfarande är kvar. Men nu har företaget inlett förhandlingar med bland annat Iran Air, landets största flygbolag om stora leveranser.

Boeing är på många sätt flaggskeppet inom amerikansk högteknologi och om de skulle börja exportera till Iran, som länge setts som en fiendenation för USA, så skulle det vara ett stort steg mot att normalisera i varje fall handelsrelationerna mellan länderna.

Iran har ett stort uppdämt behov av nya passagerarplan, på grund av sanktioner är landets flygplansflotta extremt gammal och man skulle behöva 400 nya plan bara de närmaste åren.

Boeing har fått godkännande från de amerikanska myndigheterna för de här första kontakterna men skulle det bli till ett riktigt avtal så krävs det ytterligare tillstånd vilket gör att allt hänger på hur det går i valet i höst.

Republikanerna, bland annat Ted Cruz-lägret, har kritiserat Boeings Irankontakter hårt. Donald Trump däremot har klagat på att Boeing inte lyckats komma in på den iranska marknaden.