Skåne

Sjuåring skickades hem med bruten nacke

4:03 min

Sjuårige Khian fördes i ambulans till sjukhus med misstanke om bruten nacke. Läkarna skickade hem honom med ordination om extra rörelse för att undvika nackstelhet - men Khians nacke var bruten.

Nu har Khians mamma Petra anmält akutmottagningen i Lund till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Här har jag tittat på när han har lekt med en risk att han rent av kunde ha dött för mig, säger hon.

Det var en fredag i mars som Khian skulle visa sin kompis hur man gjorde en kullerbyta, något som har lärt sig på sina jujitsulektioner. Men något gick fel och Khian vred sin nacke. Han skrek och blev blå i ansiktet och läpparna och fick föras med ambulans till akuten i Lund.

En röntgen gjordes, men läkarna bedömde att nacken inte var skadad. Man tog av Khians nackkrage och ryggskena, påpekade att han skulle röra på sig för att undvika nackstelhet - och skickade hem honom.

På måndagen fick Khians mamma Petra ett telefonsamtal från sjukhuset.

– De ringde och sa att de hade hittat något och vi fick åka in. Vi hann inte mer än in innan de satte nackkrage på honom och han blev inlagd.

– Det visade sig att nacken var skadad och att ett litet knyck hade räckt för att ryggmärgen skulle gå av och göra Khian förlamad.

Petra har ännu inte fått något besked om hennes son kommer att ha några eventuella men efter händelsen. Under tiden håller Petra ett vakande öga över sin son, så att han inte trillar eller utsätts för något som kan få hans nacke att knyckas.

I skolan får han tillbringa rasterna inomhus för att minimera riskerna och han sover i föräldrarnas säng då de måste hålla koll på att han inte lägger sig på mage.

– De har spelat med hans liv. Det är ett makabert fel, sånt här får inte hända, säger Petra.

Sjukhuset har avböjt att kommentera Khians fall med hänvisning till att ärendet är under utredning.