Högsta förvaltningsdomstolens dom ger hopp för gruvmotståndare

1:50 min

Högsta Förvaltningsdomstolens dom om att Bergsstaten nu också måste ta hänsyn till hela gruvområdet i sin konsekvensbedömning - ger hopp för gruvmotståndare.

- Jag tror att den är väldigt viktig för att tvinga Sverige att gå mot en förändring av den här situationen med dagens minerallagstiftning och mineral politik, säger Marie Persson, sametingsledamot och grundare av nätverket "Stoppa gruvan i Rönnbäck".

Tidigare har Bergsstaten bara bedömt själva gruvhålets påverkan på omgivningen. Ända tills Högsta förvaltningsdomstolens dom kom i februari i år, angående en planerad gruva vid Vättern, som innebär att de nu också måste göra en konsekvensbedömning för hela gruvområdet. Detta är något som gjorts av Mark- och miljödomstolen i ett senare skede av tillståndsprocessen. Att en konsekvensbedömning av detta slag nu kommer i ett tidigare skede tror Marie Persson kommer att påverka framtida gruvplaner.

- Det verkar som att den kommer att få påverkan och det är ju någonting som jag välkomnar väldigt mycket.

Att se på gruvan ur ett helhetsperspektiv är något som ligger i linje för det Marie Persson arbetat för länge.

- Det måste finnas ett helhetstänkt, inte bara stirra sig blind på koncessionsområdet, som ofta utgör en väldigt liten del av den totala påverkan som en planerad gruva kan ge.

Bergsstatens bergmästare Åsa Persson menar att regeringen måste ta den aktuella domen i beaktande. Det är helt nya förutsättningar nu säger hon, och menar nu att handläggningen kan ta längre tid än innan. Och även Marie Persson har förväntningar på det arbetet:

- Jag förväntar mig att det kommer bli högre krav när man ska bevilja de här tillstånden och jag förväntar mig en gedignare process, säger Marie Persson, sametingsledamot och grundare av nätverket "Stoppa gruvan i Rönnbäck".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio