Polisen kände till misstänkt matchfixning

1:32 min

Polisen visste om att en fotbollsmatch mellan Råslätt och Dalstorp våren 2014 kunde vara fixad - men åkte ändå inte dit.

De nya uppgifterna kommer fram när SVT:s Uppdrag Granskning följt en matchfixares spår genom Sverige.

Det var i maj 2014 när Råslätt skulle möta Dalstorp i division 2 som polisen visste att en matchfixning kunde vara på gång.

Under lång tid hade polisen haft övervakning av en man misstänkt för flera grova brott och som man trodde fick in pengar genom att fixa fotbollsmatcher och sen spela på dem. När polisen spanar på matchfixaren ser de hur han träffar en domare som bara ett par veckor tidigare misstänktes ha dömt misstänksamt i en match i Linköping.

I den uppmärksammade Råslättmatchen dömer domaren ut sju gula kort, delar ut två utvisningar och dömer sammanlagt fyra straffar under matchen som slutar 6-2 till Dalstorp. Publiken skriker på läktaren att domaren är mutad och stämningen var hetsig.

Allt det här framgår i Uppdrag Gransknings program i kväll och matchfixaren som de följt kunde efter Råslätt-matchen hämta ut en vinst på närmare en halv miljon kronor från en bettingsida.

Men trots att polisen hade koll på mötet mellan matchfixaren och domaren valde man ändå alltså att inte åka dit, och den infon gör Råslätts sportchef Alessandro Severino Varela irriterad.

– De borde stoppat matchen, säger Severino Valera och syftar på att polisen inte ens kom till den misstänkt uppgjorda matchen.

Uppdrag Granskning sänds i kväll klockan 20:00 i SVT1.