Terrorkopplade granskas för skattefusk

1:38 min

En 33-årig före detta öreborare som har koppling till Gävlemoskén misstänks för skattefusk som hör ihop med terrorbrott. Han är en av två örebroare som nu granskas av Skatteverket efter tips från bland annat Säpo.

Båda männen ingår i den granskning av skattefusk som Skatteverket gör av personer som misstänks ha koppling till terrorverksamhet.

Pia Bergman är samordnare mot organiserad brottslighet på Skatteverket:

– Det här är personer som vi har hört via myndigheter som vi jobbar tillsammans med, att de har direkt eller indirekt koppling till terrorverksamhet.

Dels handlar det om en 23-årig örebroare som misstänks ha anslutit sig till terrororganisationen IS i Syrien våren 2015. Dels handlar det om en 33-åring som flyttade från Örebro till Gävle för några år sedan.

I höstas uppmärksammade Gefle Dagblad att han på Facebook lade upp en bild på ett pass utfärdat av terrorgruppen IS och att han önskade en resa till Kalifatet i Irak och Syrien. Enligt flera olika medier har han varit knuten till moskén i Örebro och i Gävle.

Männen är två av närmare 80 personer med misstänkt terrorkoppling som Skatteverket granskar efter tips från framför allt Säpo.

– Det är naturligtvis Säkerhetspolisen som är vår vanligaste samarbetspartner i de här ärendena. 

Hittills har Skatteverket tagit beslut i 16 ärenden. För 23-åringen innebär det att han upptaxeras med knappt 100 000 för 2014 och för 33-åringen innebär det en upptaxering med 800 000 kronor för 2014.

33-åringen hävdar själv att det rör sig om insamlingar till behövande. Men vart pengarna tagit vägen vill inte Pia Bergman på Skatteverket gå in på.

– Vart pengar tar vägen i andra och tredje led, där upphör vår befattningsbeskrivning. Det blir andra myndigheter som får titta på det.

P4 Örebro har pratat med 33-åringen som säger att han inte känner till upptaxeringen.