Ojämställd vård för spridd bröstcancer

1:12 min

Kvaliteten på vården för kvinnor med spridd bröstcancer är ojämställd i Sverige, det visar en rapport som Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO publicerar idag.

Anna-Lena Lundin från Stockholm är själv drabbad av spridd bröstcancer, och driver en Facebook-grupp för bröstcancerpatienter.

– Där kan vi själva jämföra och se ganska stora skillnader utöver landet. Att man inte får riktigt samma behandlingar på samma sätt beroende på var man bor eller till och med beroende på vem man har som läkare.

Anna-Lena Lundin upplever att Stockholms läns landsting överlag har varit bra under hennes fyra år med spridd bröstcancer. Till exempel har de avtal med olika rehabcenter, någonting som inte alls är självklart för alla patienter i Sverige, säger Anna-Lena Lundin.

Men det finns också saker som skulle kunna förbättras.

– Att fånga upp hela familjen och att inte prata bara mediciner utan prata helhet när en sån här sjukdom drabbar en person, det har jag saknat.

Elisabet Lidbrink, som är överläkare på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset, är en av de som har uttalat sig i Bro:s rapport.

Hon menar att det behövs ett nationellt register över spridd bröstcancer, till exempel hur många som diagnosticeras och vilka behandlingar patienter får:

– Vi har ingen sån statistik och än mindre kan vi då jämföra med andra regioner.