Arkivpärla: Kockan Edith berättar om mathållningen i timmerskogen

3:30 min

1941 gjorde radion ett besök på en avverkning i Talljärv, Överkalix. I dagens arkivpärla får du höra kockan berätta om sitt arbete. 

Det var Edith Andersson som var kocka åt arbetarna vid avverkningen. I intervju berättar hon om mattider och vad hon lagar till arbetarna.

− Första målet serveras klockan 6.30 och då får de potatis och sill och välling på havregryn med russin i. 

Till lunchen vid 11.30 kan det vara bruna bönor och fläsk och efter att de ätit så lyssnar de på senaste nytt på radion som finns i kojan. För ute i världen råder krig och att följa med vad som händer är viktigt.

Nästa måltid var vid 16.30 och på kvällen vid 19 var det dags för gröt.

Kostnaden för arbetarna för en dags mathållning var 2 kronor och 84 öre, och det tyckte reportern lät dyrt.