Ännu en syrisk journalist dödad

1:21 min

En syrisk journalist som sköts i den turkiska staden Gaziantep tidigare i veckan dog igår till följd av sina skador. Det är det senaste i en rad mord på journalister som kritiserat Islamiska Staten IS.

Den syriske journalisten arbetade på en av den syriska oppositionens tv-kanaler Halab al-Yawm, Aleppo idag. Han sköts i den turkiska staden Gaziantep i söndags och avled igår på sjukhus.

Journalisten har i sina program kritiserat sunnimuslimska extremistgrupper. Han hade själv en bakgrund som imam och var med och grundade en rebellgrupp som stred för den fria syriska armén mot regimen.

Hans vänner säger till nyhetsbyrån AP att journalisten tidigare hade hotats till livet av IS-anhängare. IS har sagt sig ligga bakom dådet.

Han är den fjärde syriska journalisten som misstänks ha dödats av IS i Turkiet. Sent i december sköts en syrisk filmare ihjäl också han i Gaziantep en timmes bilresa från gränsen till Syrien. Han hade gjort filmer om IS övergrepp.

I oktober förra året hittades två syriska journalister med halsarna avskurna i en lägenhet i staden Sanliurfa. Den ena av dem med och grundade "Raqqa is Being Slaughtered Silently" en grupp medborgarjournalister som rapporterar om livet under IS styre i den syriska staden Raqqa. IS-anhängare hyllade dådet på sociala medier.

Reportrar utan gränser har vädjat till den turkiska regeringen att göra mer för att skydda syriska journalister i exil i Turkiet.