Kocken Luqaz Ottosson ska på matlagningsturné på cykeln

2:59 min

När hans planer på ett nytt matställe på Gotland föll skaffade Luqaz Ottosson en cykel i stället. I sommar cyklar han genom Sverige och lagar mat på gårdarna längs vägen. 

Luqaz Ottosson hade tänkt att öppna ett nytt matställe till sommaren men planerna föll när han och hans kompanjon inte fick den lokalen de ville ha.

- Just då var det tungt men nu inser jag att det här blir ännu bättre, säger prisbelönta kocken om sina ändrade planer. 

Ottosson ska cykla genom Sverige, från Smygehuk upp till Treriksröset, och laga mat på vägen. Sträckan är 300 mil lång men Ottosson är rätt säker på att han kommer att cykla vilse. 

- Så det blir nog närmare 400 mil. Tanken är att jag ska stanna till på olika intressanta gårdar i landet. Sedan ska jag laga en pop-up middag och fokusera på gårdens egna råvaror. 

Det blir också matlagning i skogen och Ottosson tror att resan kan hjälpa honom att hitta inspirationen igen. 

- Jag har tröttnat lite på restaurangsvängen just nu och känner att jag behöver göra något helt annat. Inspirationen finns inte riktigt där när jag står i restaurangkök. 

Ottosson har tidigare arbetat bland annat på gården Lilla Bjers i Västerhejde och han ser fram emot att komma tillbaka till gårdsmiljön. 

- Det har varit bland det mest utvecklande i min karriär att få jobba med bönder. De har helt andra tankar om mat och man lär sig mycket av dem. Nu kan jag en gård väldigt bra och vill besöka andra gårdar, träffa andra bönder och se andra delar av Sverige.  

Man kan följa Ottossons matlagningsresa på hans sociala medier.