Malmödomaren är redo för EM

3:20 min

Han växte upp i Sofielund i Malmö. Nu dömer han fotboll på absolut högsta nivå. Mohammed Cullum är fotbollsdomaren som vill vinna varje match.

Han har dömt Champions League och i sommar ska han till herrarnas EM. Men vägen dit har varit lång.

– I ena sekunden kan jag stå på en arena med 80 000 och 24 timmar senare står jag hemma hos mina föräldrar i Sofielund med bara familjen runt mig. Det är overkligt, säger Mohammed Cullum.

Att han blev fotbollsdomare har en tidig förklaring.

– I tidig ålder fick jag problem med ryggen, som gjorde att jag fick ont när jag sprang och spelade fotboll och blev tvungen att trappa ner. Sedan var det massa skolturneringar i skola och då tänkte jag att jag kunde ställa upp och döma lite i stället, berättar Cullum.

Den första stora internationella matchen som Malmödomaren fick döma var i Champions League.

– Det var Ajax mot Milan. Man har följt de lagen när man växte upp och det har funnits massa stora fotbollsstjärnor som spelat i båda lagen. Så när jag fick ett samtal om att jag fick min första Champions League-match blev jag väldigt glad. Jonas Eriksson som var huvuddomare ringde och sa vilken matchen det skulle vara. Jag inte många timmar den matchen. haha!

Cullum förebereder sig noga inför de viktiga matcherna.

– Det blir mycket mental träning. Jag tänker mycket på att jag inte ska starta någon konflikt. Typ med min fru. När jag lämnar jobbet ska det vara efter ett bra jobb, så jag kan släppa det och gå därifrån, säger Mohammed Cullum.

Malmödomaren är aldrig rädd för att göra fel när han dömer en match.

– Alla gör fel. Det kommer man inte ifrån utan styrkan är att erkänna sina misstag efteråt. Man växer som människa om man kan säga, ja nu blev det fel...

Hur gör du om du håller på någon av lagen du ska döma?

– När du väl går in i rollen spelar det ingen roll vem som vinner. Det viktigaste är att mitt team gör så bra match som möjligt. Man tänker mer på sina kollegor och att vi ska vinna matchen.

Nästa vecka ska Mohammed Cullum till Paris för att göra tester. Han är uttagen som reserv som assisterande domare i Jonas Erikssons domarteam i EM i sommar.