Stor brandrisk i Dalarna

1:19 min

Det är väldigt torrt i markerna i länet och flera gräsbränder har härjat. Johan Szymanski, brandchef vid Mora brandkår uppmanar nu folk att inte elda gräs.

I tisdags härjade flera gräsbränder, bland annat i Ludvika, Stora Skedvi och utanför Nås. SMHI varnar för att brandrisken i länet även under onsdagen kommer att vara mycket stor. 

– Ofta har man inte tillräckligt avstånd till byggnader och annat brännbart, och när det väl tar fart i någon vindpust så går det otroligt fort och då har man ingen chans att få stopp på det, säger Johan Szymanski som är räddningschef vid Mora brandkår.

På Twitter har räddningstjänsten gått ut och uppmanat folk att inte elda.

Det blir grönt ändå säger ni?

– Även om man inte eldar så kommer gräset att bli grönt i alla fall tack vare naturens processer, så det finns ingen anledning att elda utan allt kommer ändå bli fint till sommaren, säger Szymanski.

Men får man aldrig elda gräs?

– Man kan ju elda trädgårdsavfall, men då tycker jag att man kan göra det i någon tunna eller annan behållare så det inte finns risk för spridning. Skulle det sprida sig och orsaka andra skador så finns risk att man blir föremål för nåt rättsligt efterspel med allmänfarlig vårdslöshet.

Hur mycket resurser tar det från er när ni ska släcka gräsbränder?

– Jag tittade i går under eftermiddagen när det var som torrast och då var väldigt många stationer upptagna med gräsbränder. Det innebär ju att beredskapen för andra larm är begränsad, säger Szymanski.