Sexhandeln i Värmland

Här är tecknen på sexhandel som receptionisten avslöjar

3:16 min

Tips till polisen om sexhandel kommer ofta från hotellpersonal.
Emma som arbetar på ett större hotell i Karlstad berättar om vilka beteenden hos gäster som gör hennes misstänksam. 

Allt fler hotell tar tydligt avstånd från sexhandel. På hotellet där Emma är receptionist så arbetar hela personalen aktivt och dagligen med att hålla uppsikt över sina gäster för att motverka sexhandel.
Det här är några av tecknen de letar efter:

- Om en gäst verkar väldigt nervös och inte vill ta kontakt med  personalen.

- Om gästen inte vill uppvisa legitimation.

- Om gästen bokat via tredje part

- Om gästen inte vill betala med kort utan kontant.

- Om gästen vill ha ett avskilt rum långt från receptionen.

P4 Värmland har påbörjat en granskning av sexhandeln i länet. Har du tankar eller egna erfarenheter av sexhandeln?
Berätta gärna för oss. Du kan få meddelarskydd om du vill. Se kontaktuppgifter längst ned i artikeln.

Är det någon gäst som Emma och hennes kollegor misstänker så försöker de hålla koll på den - till exempel genom att placera gästen på ett rum nära receptionen och håller uppsikt om det är mycket spring och telefonsamtal.

- Vissa gäster har ju tackat och gått för vi tar aldrig in gäster som inte kan visa vilka de är. Då känner man att min tanke kanske var rätt och då gör det inte så mycket om gästen går ut från hotellet.

Emma har jobbat länge i hotellbranschen och är stolt över att hennes hotell så aktivt motarbetar sexhandel. Samtidigt aktar hon sig för att förolämpa sina gäster med misstankar.

- Det är jättekänsligt. Vi frågar aldrig rakt ut. Utan det är polisens uppgift. Men har vi en magkänsla att detta inte är okej så ringer vi polisen som kommer hit och göra en spaning.

Vad tänker du kring att sexhandel pågår på din arbetsplats?

- Man lider med personen som måste sälja sig och det känns väldigt jobbigt eftersom vi är en kvinnodominerad arbetsplats med många unga tjejer som har sitt första jobb. Så det är väldigt tufft att behöva se det på sin arbetsplats.

Hon har själv ringt till polisen när hon fått en misstänkt gäst och tycker att det är bättre att ringa en gång för mycket än en för lite.

- Det är en viktigt fråga som jag tycker alla borde jobba mer aktivt med - att se och hjälpa dem som är utsatts för människohandel. Genom att vara vaksam för sina medmänniskor, hålla ögonen öppna och hjälpa varandra.

Att hotellen är uppmärksamma och aktivt arbetar mot sexhandel hjälper polisen i arbetet mot sexhandeln. Polisen i Värmland samarbetar med hotellen i Karlstad i den här frågan och bland annat har polisen haft informationsträffar med hotellcheferna.