Eftermiddag med Conny Emmelin

Graffiti ska få kycklingar att må bättre

4:06 min

I helgen målades ett kycklingstall på Bjärehalvön om med graffiti. Det ska få kycklingarna att trivas bättre.

De fem graffitimålarna Tim Nedrup, Adam Algotsson, Christian Palla, Marian Dembkiewicz och Björn Svensson står bakom konstverken på stallväggarna. Det handlar bland annat om två stora bläckfiskar, ett hönshuvud och flera färggranna tuppar. Målningarna ska få kycklingarna att trivas bättre.

– Vi satt på ett möte och försökte koppla ihop vetenskap med det vi håller på med. Och då var det en man som på skoj sa ”varför inte måla en hel djungel?”. Det tog jag med hull och hår, säger vd:n Per-Olof Ingemarsson.

Han berättar att kycklingen härstammar från djungelhönan. Och redan idag har man ett system som, när kycklingarna dricker, liknar vattendroppar som rullar på vegetationen. Men nu ville man ta det ett steg längre.

– Vi försöker efterlikna en djungelmiljö. Men egentligen kanske det handlar mer om färger som gör att kycklingarna trivs bättre på ett eller ett annat ställe,

Kycklingarna flyttar in på fredag och sedan är tanken att man ska studera deras beteende, för att försöka utröna vilka färger, symboler eller motiv som tilltalar dem mest.

– På gaveln har vi en tupp. Antingen tycker man att den ser arg ut eller så tycker man att den ser ståtlig ut. Jag vet inte om det kan bli en ledare i flocken? Vi får se, säger Per-Olof Ingemarsson.