Guteskolan bäst i Sverige på att samla in batterier

2:49 min

Årskurs 4-5 vid Guteskolan i Visby är bäst i landet på att samla in förbrukade batterier. Med 3.3 ton batterier tog de hem första pris i "Stora Batterijakten" 2016.

När P4 Gotland kommer på besök firas det för fullt med guldhattar och blommor i Guteskolans 4-5:a. Varje elev i klassen samlade in 205 kilo gamla batterier och totalt fick hela klassen ihop 3.3 ton batterier. Guteskolan vann därmed stiftelsen Håll Sverige Rents kampanj Stora Batterijakten 2016, som syftar till ökad miljömedvetenhet.

- Det kändes jättekul och bra. Vi kämpade verkligen, säger Hanna Bogren.

- Folk har lämnat batterier utanför skolan och vi har hämtat batterier hos familj och bekanta, fortsätter Ludwig Karlbom.

Klassföreståndaren Åsa Rosenqvist är överväldigad.

- Eleverna har varit jätteengagerade, och deras föräldrar också. De som är så fantastiskt är hur de har samarbetat, vi har lärt känna varandra mycket bättre. De har varit så motiverade och engagerade, och föräldrarna har spritt det här till nästan hela ön känns det som!

Julia Åstholm tror att framgången ligger just i samarbetet.

- Alla har verkligen hjälpt till och samlat. Vi har hjälpts åt på ett jättebra sätt.

På vägen har de lärt sig att man inte ska slänga batterier var som helst, utan lämna dem på återvinningen eller i en batteriholk, berättar hon.