Visuell fest i nya Djungelboken

2:50 min

I dag är det premiär för en ny Disneyversion av den klassiska Djungelboken - filmen alltså - men denna gång är den inte helt animerad. Mowgli spelas av den unge skådespelaren Neel Sethi och hans motspelare är datoranimerade djur


- Gunnar Bolin du var 10 år när den klassiska tecknade filmen kom 1967, kunde du skaka av dig den när du såg den nya?

- Ja, det gick faktiskt ganska fort och då är det ändå så att den gamla versionen var mitt livs största filmupplevelse när jag var 10, jag hör Gösta Pruzelius som Bagheera i mitt huvud, men Ben Kingsley är en anständig ersättare. Förra filmen var ju primärt spexig och sekundärt dramatisk, här är det tvärtom, nya Djungelboken är en allvarligare historia där man först koncentrerar sig på berättelsen om en liten pojke som försöker anpassa sig i sin miljö dvs vargfamiljen, men som känner att han måste ut därifrån, aktualiserat av att han är hotad till livet av en ond tiger. Neel sethi gör en stark prestation som Mowgli, särskilt med tanke på att han inte har några motspelare, alla andra är fotoanimerade, de ser alltså ut som levande djur.

- Och det här med att den är delvis animerad hur fungerar det?

- Otroligt bra faktiskt! Visuellt är det här en fest, vi är med i djungeln, och när Bill Murrays Baloo sniffar på Mowgli så får 3d-effekten det att framstå som att hans nos är i mitt ansikte.

- Det har funnits en del kritik av den gamla versionen, där man har menat att aporna med Kung Louie i spetsen skulle likna afroamerikaner, bland annat genom att de är jazzmusiker, och att de visades upp som underlägsna vita människor symboliserat av att Mowgli ska ge dem elden, och därmed kunskapen. Hur ser det ut i den här versionen?

- Jag tycker inte att det finns nån risk för att nån läser in nåt rasistiskt på den punkten, apgänget är inte längre en grupp jazziga slackers och med Christopher Walkens röst görs Kung Louie snarare till en sorts Kurz i Mörkrets hjärta eller Apocalypse now, än till en knasig musikkung. Han är en skräckfigur i mörkret i sitt aptempel. Mest är ändå den nya Djungelboken storslagen underhållning för den yngre publiken. Men rejält läskig också...

Gunnar Bolin