Så påverkas din plånbok av budgeten

Är du en teknisk imbecill? Aldrig lagat en punka? Då kan det vara läge att titta på förändringarna i vårbudgeten, där blir nämligen it-tjänster i hemmet och cykelreparationer billigare.

För höginkomsttagare kan det bli lite dyrare – dessutom införs nollränta på skattekontona.

Vårbudgeten får förhållandevis små effekter för den enskildes plånbok – några förändringar blir det emellertid, inte minst för tjänster i och kring hemmet.

Antalet tjänster som kommer omfattas av rutavdraget utökas. Framöver kommer du kunna göra avdrag för trädgårdsarbete, underhåll av vitvaror eller om du betala någon för hjälp med datorn.

Förändringarna börjar gälla från 1 augusti 2016 och är en del av hösten migrationsuppgörelse för att skapa fler enkla jobb.

Möjligen blir det också billigare att reparera cykeln framöver – där sänks momsen från 25 till 12 procent. Det kommer även gälla lagning av skor och kläder, och förändringar träder i kraft 2017.

Det kommer inte längre löna sig att ha pengar på skattekontot – där införs nollränta.

De som tjänar bra kan ta en noggrann titt på den statliga inkomstskatten – den räknas upp lite mindre än vanligt. Det får som effekt att fler än vanligt kommer ligga över gränsen för statlig skatt.