Skyddat dricksvatten kommer att kosta

3:12 min

Snart presenteras en utredning om skyddet av vårt dricksvatten. Men redan nu flaggar experter för att ett höjt skydd innebär högre VA-taxor.

Utredningen om ett stärkt skydd för vårt dricksvatten presenteras den 26 april, men redan nu anser Pehr Andersson, ordförande i Svenskt Vattens dricksvattenkommitté, att det är omöjligt att stärka skyddet utan att taxorna höjs.

Föroreningar
Han pekar på att man i andra länder har en avsevärt högre avgift och att det i Sverige finns en överdriven politisk rädsla för att taxorna stiger.

Enligt Andersson tar utredningen upp framtida hot som översvämningar, en höjd temperatur som påverkar vattnets bakteriehalt, men också föroreningar i form av olika kemikalier.

Ingen skillnad
PFAS-utsläppet i Kallinge dyker upp som ett exempel, men vd för Ronneby Miljöteknik, Hans Nilsson, menar att tuffare regler knappast hade gjort någon skillnad i Kallinge.

– Nej tuffare regler hade nog inte gjort någon skillnad efter som vi inte visste vad vi skulle leta efter.

Stor variation
Hur stor en framtida höjning av va-taxan kan bli  är omöjligt att svara på nu. Men Kenneth Johansson va-chef i Karlskrona tror att en höjning kommer att variera väldigt mycket mellan landets kommuner.

– Det beror mycket på hur det ser ut i området som man hämtar vattnet ifrån, säger han.