Region Gävleborg struntade i upphandling för mångmiljonbelopp

Region Gävleborg struntade i upphandlingslagen under Medarbetardagarna 2014. Enligt SVT Nyheter Gävleborg köpte regionen nämligen in varor och tjänster för mångmiljonbelopp utan att göra de upphandlingar som lagen kräver. 

Det handlar om Region Gävleborgs Medarbetardagar 2014 på Flygstaden i Söderhamn. Enligt SVT Nyheter Gävleborg ska regionen ha struntat i att upphandla varor och tjänster för 11,3 miljoner kronor. Bland annat mat, men också de bolag som byggde upp mässhallen. 

Och regionen visste hela tiden om att man bröt mot upphandlingslagen. Anledningen? Man ville ha lokala leverantörer, enligt Kenth Larsson, förvaltningschef för lednings- och verksamhetsstöd. 

– Syftet och idén med hela upplägget var regionperspektivet, vi skulle ju bli region då. I en traditionell upphandling så kan vi inte ställa krav på att det ska vara lokala leverantörer, det får man inte göra i en upphandling för då riskerar vi att hamna någon annanstans med andra leverantörer i andra delar i landet. Det var en del av konceptet att ha lokala leverantörer från vår region i det här som vi skapar tillsammans med dem, säger Kenth Larsson till SVT.

På SVT:s fråga om det är ok att strunta i en upphandling bara för att man vill ha en lokal leverantör svarar Larsson:

– Det var vår bedömning i det läget så vi fullföljde inte regelverket fullt ut i det sammanhanget. Det kan Konkurrensverket ha synpunkter på och då får vi ta den diskussionen med dem då.

Regiondirektören Svante Lönnbark är den som var ytterst ansvarig för Medarbetardagarna. Han menar att de inte hade tid för en upphandling. 

Vi tappade helt enkelt frågan i det här hektiska tempot som var, och det är djupt olyckligt och det beklagar jag, säger Svante Lönnbark till SVT.

En offentlig myndighet är enligt lag skyldig att upphandla allt som överstiger beloppet 535 000 kronor. 

Region Gävleborg har tidigare avslöjats med att inte ha handlat rätt med upphandlingslagen. Under 2015 rapporterade P4 Gävleborg om regionens satsning på webb-tv där regionen inte upphandlat tjänsten trots att den kostade närmare 650 000 kronor.