Syrien till val under ansträngd vapenvila

1:26 min

I dag inleds den andra omgången fredssamtal om Syrien i Genève. Fredssamtalen återupptas i ett spänt läge där vapenvilan i Syrien är ansträngd – det pågår strider på flera platser och i Aleppoprovinsen har den syriska regimen genomfört flygbombningar mot Nusrafronten.

Samtidigt har den syriska regimen kallat till ett parlamentsval som inte tas på allvar av omvärlden.

Syriens offensiv mot Nusrafronten strider inte mot vapenvilan, men offensivens omfattning, med bland annat flygattacker, gör att oron ökar för att angreppet på Nusrafronten ska spridas också till mer moderata rebellgrupper, vilket riskerar att stjälpa fredsansträngningarna i Genève.

Nusrafronten ska i går ha dödat 23 regimtrogna soldater i Aleppoområdet; bland dem även milismän från Iran och Afghanistan.

USA anklagar Syrien för att glida på sina åtaganden om eldupphör och fri passage för leveranser med mat och medicin till utsatta områden. Den begränsade vapenvilan, som i stort sett hållit sedan den 27 februari, har inte bara gjort att civilbefolkningen har kunnat köpa mat, utan har också väckt ett hopp.

Men nu uttalar sig Aleoppobor för internationella medier och säger att de förbereder sig på att fly på nytt.

Att den syriska regimen kallat till parlamentsval när stora delar av landet ligger i ruiner och miljoner befinner sig på flykt har avfärdats som ett hån av flera bedömare.

Valet erkänns inte av FN, Frankrike har kallat det provokativt. Men valet ses som ytterligare ett försök att rehabilitera regimen Bashar al-Assad i omvärldens ögon.