Hyresgästföreningen: Upprustning av bostäder skapar segregering

1:45 min

Alltfler privata hyresvärdar i Göteborg renoverar tomma bostäder och höjer samtidigt hyrorna kraftigt. Trenden är något som oroar hyresgästerna som ser ett segregerat bostadsområde växa fram.

En rundringning vi har gjort visar att flera av de stora privata hyresvärdarna i Göteborg arbetar på det här sättet, däribland Akelius, Stena Fastigheter, Wallenstam och Willhem AB. Man helrenoverar tomma lägenheter och passar samtidigt på att höja hyrorna rejält. 

– Det största problemet är att dom gör detta istället för ren underhållsrenovering som dom borde utfört på lägenheterna under tiden folk bor där. Det får också sociala konsekvenser när man höjer hyrorna och förvandlar ett område som varit tillgängligt för många ekonomiska grupper och istället förvandlar området till dyra hyreslägenheter för rika människor, säger Noor Christensen, ordförande i hyresgästföreningen Mistralen. 

Fastighetsbolaget Willhem AB växer i västsverige just nu. Bostadsbolaget äger flera gator kring Vårväderstorget på Hisingen och de har på ett par år helrenoverat 175 bostäder som blivit tomma, och under året kommer ytterligare 90 lägenheter att totalrenoveras. Efter renoveringen blir hyran ungefär 35 procent dyrare. En trea kostar då cirka 8000 kronor per månad.

– Det är bra eftersom det finns ingen befintlig hyresgäst som känner sig påtvingad  en hyreshöjning eller att flytta ut som man kan göra, säger Peter Lundstedt, fastighetsansvarig på Willhem AB. .

Ser ni några problem med detta?

– Nej, vi ser egentligen bara möjligheter.

Fenomenet med hyresvärdar som renoverar tomma lägenheter och samtidigt passar på att höja hyran rejält oroar Hyresgästföreningen centralt. I förlängningen skapar det en segregerad stad, menar man.

– Vi har snart inga billiga lägenheter att efterfråga, för det som görs om är dyrt, det som byggs nytt är dyrt, så vart ska vi ta vägen, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef region Västsverige på Hyresgästföreningen.