Regeringens budget

Extra pengar för att ta hand om flyktingar

1:57 min

Idag har politikerna i regeringen berättat hur de vill att statens pengar ska användas. I den här budgeten står det bland annat att regeringen vill använda över 30 miljarder kronor extra för att ta hand om flyktingar.

Klicka på om du vill läsa mer

Regeringens finansminister Magdalena Andersson säger att Sveriges ekonomi går bra:

– Vi har en stark tillväxt, inte minst om vi jämför med vår omvärld, men också historiskt. Vi har ju högre tillväxt än både USA, Tyskland, Storbritanninen, och enligt tidningen Financial Times, så ligger vi faktiskt sexa i världen tillväxtmässigt just nu.

Staten måste låna pengar

Det går alltså bra för Sveriges ekonomi. Därför kommer staten också att få in mer pengar i skatt än tidigare.

Men skatten räcker nog inte för att betala alla regeringens förslag. För att ha råd måste staten troligen också låna pengar.

Pengar till nya jobb

Regeringen vill använda 10 miljarder kronor extra till kommuner och landsting.  De pengarna ska gå till att ge fler personer jobb inom kommunerna och landstingen.

Men myndigheten Konjunkturinstitutet tror inte att de extra pengarna kommer att räcka till några fler jobb,  utan enbart till att den personal som redan jobbar inom kommun och landsting kommer att kunna få arbeta kvar.

Mer till flyktingar

Regeringen ger också extra pengar till myndigheten Migrationsverket.
Det blir alltså över 30 miljarder kronor i år för att ta hand om de människor från andra länder som vill stanna här.

Även polisen ska få mer pengar.

Fler chanser till RUT-avdrag

Dessutom ändrar regeringen RUT-avdraget som gör det billigare att få hjälp med till exempel städning. Nu ska RUT-avdraget utökas
så att man kan få RUT-avdrag för fler saker än tidigare.

Nu ska RUT-avdraget också göra det billigare för den som flyttar och som vill få hjälp med att bära möbler. Det ska också bli billigare att laga trasiga datorer och kylskåp eller att någon kommer hem till en och sågar ned träd och buskar i trädgärden.