Programtips P3

Säsongspremiär för P3 Dokumentär söndag 24 april: Fallet Marina Johansson

Kl. 18.03–20.00.
I slutet av juli 2010 försvinner 31-åriga Marina Johansson spårlöst. Det kommer att ta nästan fyra år innan hennes anhöriga får svar på vad som egentligen hänt och vart Marina tagit vägen.

När Marina Johansson anmäls försvunnen från sin bostad utanför Spekeröd i Bohuslän inleder polisen en av sina största sökinsatser någonsin. Samtidigt letar hennes anhöriga i hopp om att finna Marina vid liv. Marinas yngsta syster åker till familjens lägenhet på Mallorca för att se om Marina kan ha åkt dit.

– Jag kommer ihåg att min kropp skakade hela vägen. Och så sätter jag nyckeln i dörren och öppnar och hon finns inte där heller. Det är då jag stänger ner, säger lillasystern.

Trots brist på bevis dröjer det inte länge innan Marina Johanssons ex-sambo, som bor kvar i källaren i hennes hus, misstänks för mord.

Det ska ta nästan fyra år, tre rättegångar och ett ovanligt beslut i Högsta domstolen innan Marina Johanssons familj får ett avslut.

– Det är ovanligt med situationer där det kommer fram ny bevisning som innebär att man begär resning hos Högsta domstolen och det är ovanligt att det beviljas, säger Björn Ericson, tidigare överåklagare hos riksåklagaren med ansvar för resningsärenden.

Maria Hansson Trens har gjort P3 Dokumentären om fallet Marina Johansson.

 – Under arbetet med dokumentären blev det uppenbart för mig hur hetsen och spekulationerna kring den här typen av händelser kan skada människor. Det skrämde mig något, eftersom jag blev orolig för att jag skulle utsätta de anhöriga för samma sak igen. Men jag insåg sen att P3 Dokumentär kanske blir ännu viktigare då – att på ett begripligt sätt återberätta de här, ibland obegripliga, händelserna som etsat sig fast i minnet hos oss och som på olika sätt haft betydelse för svensk nutidshistoria, säger Maria Hansson Trens.

I P3 Dokumentär: Fallet Marina Johansson hör vi historien om sökandet efter en försvunnen anhörig, missad bevisning och ett närmast unikt rättsfall i svensk kriminalhistoria.

P3 Dokumentär sänds på söndagar kl. 18.03–20.00 med start den 24 april.