Avhoppare från nord brickor i politiska spelet i Sydkorea

2:11 min

I Sydkorea har valet till parlamentet idag föregåtts av nyheter om nya avhoppare från Nordkorea, bland annat en högt uppsatt militär, som har flytt till Sydkorea. Nyheterna kommer vid en känslig tidpunkt, och den styrande konservativa regeringen har fått kritik för att ha försökt att använda dem för att mobilisera sina väljare.

– Vi bryr oss inte om Nordkorea och president Park, inte ens om långdistansrobotarna. Men äldre bryr sig verkligen om sådana nyheter, säger Kim Ah Reum som är 27 år gammal och röstade på de liberala oppositionen på väg till sitt arbete på ett handelsföretag där hon bokar skeppsfrakt.

Valet i dag har föregåtts av nyheter om ett ovanligt gruppavhopp från statlig nordkoreansk restaurang i Kina, varifrån 13 anställda nyligen flydde till Sydkorea. Därefter kom nyheter om att en högt uppsatt militär också valt att fly till syd.

Den sydkoreanska liberala tidningen Hankyoreh anklagade presidenten från det styrande konservativa partiet för att ha släppt nyheten om det stora gruppavhoppet just i tid för att öka stödet till partiet i valet idag.

Det är annars vanligt att sydkoreanska myndigheter väntar med att berätta om avhoppare med hänsyn till deras säkerhet.

Kim Ah Reum tror också att anledningen till att nyheterna kommer nu är att det styrande konservativa partiet vill försäkra sig om att behålla sin majoritet i parlamentet. Själv bryr hon sig om helt andra frågor i valet.

– Jag bryr mig bara om arbetslösheten, om anställningstrygghet. Sådan frågor tror jag attraherar de unga, säger Kim Ah Reum och tar sin egen mamma som exempel på äldre väljare som reagerar på nyheter om Nordkorea.

– Hon bryr sig inte om arbetslösheten och anställningstrygghet, eftersom hon är tillräckligt rik och behöver inte arbeta. Hon bryr sig om välfärd och säkerhet, och hon är stolt över att den konservativa Park Geun Hye är Sydkoreas första kvinnliga president, säger Kim Ah Reum.

Den 68-årige chauffören Kim Il Kwon tror inte att nyheterna påverkar valet.

– Äldre är så vana vid den taktiken, och så trött på den, så vi ignorerar sådana nyheter, äger Kim Il Kwon.

Avhopp från Nordkorea är naturligt menar han.

– Jag tror att de är trötta på kommunismen och kom hit för att de vill ha ett bättre liv, Vi måste välkomna dem och hjälpa dem att leva tillsammans med oss, säger säger Kim Il Kwon.