Sex miljoner extra till Sameskolstyrelsen

2:28 min

Regeringen föreslår en ökning av årets anslag till Sameskolstyrelsen. Orsaken är oförutsedda utgifter och minskade intäkter.

Idag presenterade regeringen sin vårbudget och den innehåller positiva besked till Sameskolstyrelsen.

Sameskolstyrelsen har sedan tidigare ett ramanslag på 36 miljoner för i år. Det föreslår regeringen nu ska öka med sex miljoner, till 42 miljoner. Som skäl för ökningen anger regeringen att Sameskolstyrelsen har haft lägre intäkter än budgeterat samt oförutsedda kostnader av engångskaraktär, vilket har gjort att det föreligger ett ekonomiskt underskott.

Regeringen skriver i budgetförslaget:
För att undvika negativa konsekvenser för elever och barn i verksamheten behöver ytterligare medel tillföras anslaget. Regeringen anser därför att anslaget 1:4 Sameskolstyrelsen bör ökas med 6 000 000 kronor.

När det gäller intäkterna så handlar det om de pengar som kommuner där sameskolor finns betalar till Sameskolstyrelsen för de elever som går i sameskolan. 

Tf. skolchef Annchatrine Brandén säger att prognosen för elevantalet som fanns i budgeten för 2015 visade sig vara fel, och elevantalet var mycket mindre än vad man hade väntat sig. Därav en mindre intäkt från kommunerna än vad sameskolstyrelsen hade budgeterat.

 – Det har gjort att flera miljoner har blivit minskat i våra intäkter, säger Brandén.

Vad gäller de oförutsedda kostnaderna så handlar det om avskedandet av förre skolchefen Björn Hedlund. Vilket skedde efter stora och långvariga interna problem inom Nämnden för Sameskolstyrelsen, som var splittrad.

 – Bland annat är det utköpet av före detta skolchefen och kostnader förenat med det.

Det här är ju oförutsedda kostnader som är självförvållade på grund av problemen i Sameskolstyrelsen, tycker du att det är rätt att regeringen ger extra medel för att täcka upp det?

 – Det kan inte jag svara på, det får regeringen själva svara på, säger Annechatrin Brandén.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio