Svenskar köper allt mer musik – och allt mer vinyl

Trenden håller i sig: vi fortsätter att betala allt mer för streamad musik. Och vi fortsätter att allt mer vilja ha fysiska album i vinylformat.

De senaste åren har intäkterna ökat för försäljning av musik i Sverige och den positiva trenden fortsatte även 2015. Branschorganisationen IFPI:s siffror för fjolåret visar att de totala intäkterna steg med 8,6 procent jämfört med 2014. En stor förklaring till det är att streamingtjänsterna ökade sina intäkter med 10,6 procent och står nu för nästan 83 procent av de totala intäkterna. Lägger man där till nedladdning är den totala digitala tårtbiten av intäkterna drygt 85 procent.

Två andra trender som håller i sig är att försäljningen av CD-skivor går allt sämre, medan försäljningen av vinylskivor ökar allra mest. Drygt 54 procent mer intäkter har kommit från vinylförsäljning, jämfört med året innan, men i kronor och ören är påverkan fortfarande låg då intäkterna endast är tre procent av de totala. Vilket motsvarar cirka 32 miljoner kronor.

På det globala planet blev 2015 däremot ett trendbrott. För första gången på 20 år ökade intäkterna från musikförsäljningen. Den digitala försäljningen steg globalt med tio procent, och får ses som en anledning till trendbrottet. Men jämför man med Sverige är de digitala intäkterna globalt sett fortsatt låga. Endast 45 procent av de totala intäkterna kommer nämligen från digital försäljning såsom streaming och nedladdningar.