Pressmeddelande 2016-04-13

Svenska ikoner: Lennart Hyland, hyllad programmakare och omstridd kollega

På 1960-talet rankades Lennart Hyland som Sveriges kändis nummer ett. Alla visste vem Hyland var, tv- och radiomannen som kunde det mesta. 1 maj sänds det första programmet av två om Lennart Hyland i serien Svenska ikoner. Programmen är gjorda av Rigmor Ohlsson, som har intervjuat olika personer som funnits i Hylands närhet.  

Den första delen av programmet sänds den 1 maj i P4 och fokuserar på Hyland som programmakare. Den 5 maj sänds del två som fokuserar på Hyland som kollega.

Det fanns kollegor som älskade Hyland, inte minst på radions sportredaktion men det fanns också de som inte helt frivilligt jobbade med honom. När Tommy Engstrand, en av Hylands pojkar, blir tillfrågad om hur han vill beskriva Hyland svarar han:

– Som Sveriges genom tiderna bästa radio- och tv-medarbetare. En man med en uppsjö av idéer. Och en man som kunde få igenom dessa idéer samt sätta en sådan snurr på dessa idéer, så att de nästan blev en folkrörelse.

I programmen medverkar många som Lennart Hyland samarbetat med under sitt yrkesliv, bland andra Bengt Feldreich som började sin karriär på radion 1950, Tommy Engstrand som blev en av Hylands pojkar på Radiosporten, Siw Malmkvist som var hans värdinna i Stora famnen och flera av Hylands hörnor, Lena Fürst som producerade Hylands hörna och Sam Nilsson i många år vd för Sveriges television.

Sändningstider i P4
Del 1, Lennart Hyland – en hyllad programmakare: 1 maj, kl. 14.03 Del 2, Lennart Hyland – en omstridd kollega: 5 maj, kl. 14.03

Programmen går även att lyssna på via: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4835 Eller i appen Sveriges Radio Play

Pressbild: Lennart Hyland i Stora famnen 1959. Foto: Jarl Ekenryd/ SVT Bild

För mer information, vänligen kontakta:

Rebecca Hjerpe, presskontakt
Rebecca.hjerpe@sverigesradio.se
073-712 73 68

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press