Onsdag 13 april 2016

Karin spelar och komponerar för psalmodikon

– Jag spelar på mitt psalmodikon ungefär som på en cello, berättar kompositören Karin Höghielm för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Tidigare har vi talat med Anita Isakson som hittade ett psalmodikon hemma hos sig som hon valde att restaurera. Anita var intresserad av hur man gör när man använder psalmodikon i sitt komponerande och i sitt spelande.

Karin Höghielm är kompositör som använder sig av psalmodikon, både att spela på och i sina egna kompositioner och hon berättar hur hon gör.

– Jag använder det som en bourdon till min egen sång. Det är ett bra instrument att ha med sig och människor blir mycket nyfikna, säger Karin Höghielm.

Karin har ett psalmodikon från 1960-talet som hon fått av sin bror som hittat det på en loppmarknad. Eftersom Karin har spelat cello använder hon lite samma teknik.

– Jag använder samma spelteknik som en cello, jag sätter psalmodikon mellan knäna och har en violinstråke som jag spelar med. Det är ganska bekvämt för mig, säger Karin.

Karin berättar att hon gjort olika kompositioner där hon använt psalmodikon. Bland annat har hon gjort en kortopera på tio minuter där hon använder sig av instrumentet.