Maria Areskoug lever med spridd bröstcancer

2:49 min

Varje år drabbas omkring 9000 svenska kvinnor av bröstcancer, och i de flesta fall opereras de och blir friska. Samtidigt drabbas omkring 1500 kvinnor varje år av så kallad spridd bröstcancer, då cancern spridit sig till andra delar av kroppen. Maria Areskoug lever med sjukdomen sedan 5 år tillbaka. 

– Jag har haft väldig tur. Jag har levt i fem år, och statistiken visar att många dör långt tidigare. 

Spridd, eller kronisk bröstcancer följs inte upp på samma sätt som kvinnor med tidig bröstcancer, och bristen på kunskap gör att många riskerar att inte få rätt vård eller behandling. Det tar BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, upp i en ny rapport som presenteras idag; "Bröstcancerkvinnorna som världen glömde". Hälften av alla som drabbas av spridd bröstcancer dör inom tre år, men trots läkarnas diagnoser har Maria Areskoug levt längre än många andra som insjuknar. 

– Det finns ju inte så mycket rehabilitering, men genom BRO så har jag träffat många andra med spridd bröstcancer. Och det är hemskt, för vi dör där fortlöpande. Jag har många vänner som gått bort.

Nu kräver BRO bland annat att man skapar ett nationellt register för spridd bröstcancer, vilket saknas idag. Man vill också att alla kvinnor med spridd bröstcancer får snabbare och jämlikare tillgång till läkemedel och möjlighet att medverka i medicinska studier. 

– Att de överhuvudtaget upptäckte min cancer var för att jag fick delta i en studie. De behandlade mig som om jag hade primär cancer, och frågade om jag ville delta i en studie, och då kom de fram till att jag hade spridd bröstcancer.