Vårbudgeten ger mer pengar till Dalarna

1:29 min

I regeringens vårbudget föreslås det att 10 extra miljarder ska delas ut till landets kommuner och landsting. Landstinget Dalarna får 87 miljoner kronor extra nästa år.

Pengarna fördelas utifrån antal invånare, men också utifrån hur många asylsökande och nyanlända en kommun tagit emot.

I Dalarna får Borlänge mest pengar, nästan 54 miljoner kronor. Avesta, Ludvika, Hedemora och Falun tillhör också de kommuner som får mer pengar bland dalakommunerna.

– 10 miljarder, varav närmare 400 miljoner till Dalarna under kommande år är ett löfte om att det här fixar vi tillsammans. Pengarna hamnar där de behövs hemma i kommunerna och i landstingen och blir till fler händer inom vård, skola och omsorg, säger ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna Peter Hultqvist i ett pressmeddelande.

För den enskildes plånbok får vårbudgeten förhållandevis små den enskildes plånbok. Men några förändringar blir det, inte minst för tjänster i och kring hemmet.

För höginkomsttagare kan det bli lite dyrare, dessutom införs nollränta på skattekontona.

Antalet tjänster som kommer omfattas av rutavdraget utökas. Framöver kommer du kunna göra avdrag för trädgårdsarbete, underhåll av vitvaror eller om du betala någon för hjälp med datorn.

Förändringarna börjar gälla från 1 augusti 2016 och är en del av hösten migrationsuppgörelse för att skapa fler enkla jobb.

Möjligen blir det också billigare att reparera cykeln framöver – där sänks momsen från 25 till 12 procent. Det kommer även gälla lagning av skor och kläder, och förändringar träder i kraft 2017.

Det kommer inte längre löna sig att ha pengar på skattekontot – där införs nollränta.

De som tjänar bra kan ta en noggrann titt på den statliga inkomstskatten – den räknas upp lite mindre än vanligt. Det får som effekt att fler än vanligt kommer ligga över gränsen för statlig skatt.