Äldre enkla offer för professionella ligor

1:20 min

Ett äldre par i Härnösand bestals hemma i bostaden av vad som tros vara en professionell liga. Nu samarbetar pensionärföreningar och polis om att göra äldre bättre på att undvika att bli utsatta för liknande brott.

Det äldre paret kom hem till sin lägenhet efter en shoppingrunda när två okända män plötsligt dök upp vid ytterdörren och sa sig behöva låna toaletten. När duon gått igen upptäckte paret att de blivit bestulna. 

Polisen Jan Aller i Härnösand tror att paret var noga utvalt av en professionell liga.

– Ja, absolut. Äldre är lätta offer för sådan här brottslighet, säger Jan Aller.

– De skulle aldrig ha släppt in de här männen. Men vi äldre är väl lite godtrogna och har ett positivt omdöme om våra medmänniskor, säger Rolf Wirén på pensionärsorganisationen PRO i Sundsvall.

I hans uppdrag ingår att utbilda medlemmarna och göra dem mer vaksamma på situationer där man kan utsättas för brott. Till sin hjälp har han ett nytt informationsmaterial som organisationerna PRO och SPF tagit fram tillsammans med polisen.

– Jag hoppas inte detta ska ses som att vi skrämmer upp folk, meningen är snarare att man ska bli mer uppmärksam och vaken så att man inte går på sådana här grejor, säger Rolf Wirén.