Växjö

Barbro Westerholm invigningstalar på Växjö Pride

2:51 min

Den liberala riksdagsledamoten Barbro Westerholm blir invigningstalare för Växjö Pride den 9 maj. Då kommer hon bland annat att prata om hur HBTQ-kampen i Sverige gått framåt sedan hon började engagera sig 1979.

– Det känns väldigt viktigt och hedersamt för mig som har arbetat så länge med HBTQ-frågorna att få åka ut och inviga Pride på olika håll, säger Barbro Westerholm.

Hon tog sin läkarexamen 1965 och var 1979-1985 generaldirektör för Socialstyrelsen. Demonstrationen utanför Socialstyrelsen 1979 inspirerade henne till att börja kämpa för HBTQ-personers rättigheter och hon hade sedan en stor roll i att sjukdomsstämplen togs bort ur svensk lagstiftning.

– En värdigare invigningstalare för året kunde vi inte hitta. Hon symboliserar i hög grad kampen för frihet att vara sig själv. Det är en stor ära för oss i Växjö Pride att hon kommer, säger Suzana Mocevic på Växjö Pride.

Senare var hon också ordförande för partnerskapsutredningen som drev igenom den nya partnerskapslagen i riksdagen 1995. En lag som för förstå gången tillät personer av samma kön att ingå registrerat partnerskap.

Det har egentligen gått ganska fort i Sverige från att vi blev av med sjukdomsbegreppet till att idag får människor av samma kön ingå äktenskap och adoptera barn. Men kvar finns naturligtvis att komma åt och brotta ner homofobin som fortfarande finns i det svenska samhället idag.

Ser du att det finns nya problem att brottas med eftersom HBTQ-frågor är väldigt tabubelagt och känsligt inom de religioner som finns i dagens Sverige?

– Ja, det är viktigt hur vi förmedlar hur vi ser på homosexuella relationer till människor från kommer från andra länder med andra religioner.

Vad ska du säga när du invigningstalar i Växjö?

– Jag kommer att säga vad vi uppnått i Sverige och hur. Sedan kommer jag att prata om vårt ansvar gentemot människor som kommer hit från andra länder och ansvaret att hjälpa HBTQ-organisationer globalt i deras lokala arbete.