Wada: Meldonium-dopade idrottare kan frias

2:06 min

Flera hundra idrottare har åkt fast för meldoniumdopning. Många av dem hävdar att de tog hjärtmedicinen innan det blev förbjudet i januari.

Med nya riktlinjer kan kanske vissa av dem komma undan med lindrigare straff, en del kanske med tillrättavisningar.

Antidopningsorganisationen Wada säger i dag att dopningsprov som innehåller mindre än 1 mikrogram meldonium och som är gjorda före 1 mars i år inte ska räknas som positiva och aktiva som lämnat sådana prov ska inte räknas som dopningsfuskare.

Löparen Abeba Aregawi är en av de många idrottare som påträffats med meldonium i sin kropp – och om hennes meldoniumvärde är under 1 mikrogram kan hon slippa avstängning.

Tommy Forsgren jobbar på riksidrottsförbundets antidopningskommision:

– Jag kan, av hänsyn till utredningssekretessen inte kommentera detaljer (som Aregawis meldoniumvärde) i enskilda fall.

En sida av meldoniumsaken är att alla idrottare, som avslöjats som meldoniumanvändare, är avstängda till det att de respektive dopningsutredningarna är genomförda.

Därför är det viktigt att det kvarvarande utredningsarbetet, det som ska fastställa bestraffningen, görs så fort som möjligt. Detta gäller då, till exempel, Abeba Aregawis fall.

– Med den information vi har idag ska inte utredningen som dopningskommissionen har ansvar för, av Aregawis fall, behöva ta så lång tid, men jag vågar inte uttrycka det i dagar och veckor – för det blir bara konstigt, avslutar Tommy Forsgren på riksidrottsförbundets antidopningskommision.